Beloopbaar glas tegen een muur of gevel

Back to all blogs | Glazing Vision Europe | Uitleg
Walkon Glass Facade

Wij krijgen vaak de vraag hoe beloopbaar glas of een lichtstraat nu het beste geïntegreerd kan worden in het (dak)terras of tegen de gevel. Soms is het eenvoudig en is er aan alle zijden ruimte voor een opstand. Dan is het alleen maar een kwestie van het zo vlak mogelijk verwerken in de terrasvloer. Maar soms tekent de architect het glas tegen de gevel of een muur en hoe zorg je dan voor een stevige en waterdichte constructie? In dit artikel leggen we uit hoe een muurbevestiging werkt en wanneer je toch beter voor een andere oplossing kunt kiezen.

Wat is een muurbevestiging?

We kunnen lichtstraten en beloopbaar glas leveren met een muurbevestiging aan maximaal drie zijden, waarmee het glas direct tegen de muur bevestigd wordt en dus niet over een opstand heen hoeft te vallen. Deze constructie zorgt voor een waterdichte bevestiging met van binnen uit een Sky Only View. In onderstaand voorbeeldproject is te zien hoe een meerdelige lichtstraat tussen drie muren is bevestigd met een zogenaamd ‘wall abutment’.

Andere veelvoorkomende situaties waarbij een muurbevestiging toegepast wordt:

  • Een lichtstraat in een aanbouw van een huis: met de muurbevestiging kan de lichtstraat direct tegen de muur bevestigd worden, zodat er in de aanbouw direct veel daglicht binnenkomt.
  • Een smalle lichtstraat als verbinding tussen twee gebouwen.
  • Een kleiner terras waarbij iedere centimeter telt en er te weinig ruimte is voor opstanden rondom.
  • Een koekoek die licht binnenlaat in de beneden gelegen verdieping.

Beloopbaar glas of lichtstraat in een dakterras tegen een muur of een gevel

Laten we eens kijken naar de details van deze constructie. In onderstaande tekening is te zien dat waar een lichtstraat of beloopbaar glas normaal gesproken over vier opstanden heen valt, er bij een muurbevestiging nog maar drie opstanden nodig zijn, omdat het glas aan één zijde met de muurbevestiging direct aan de gevel/wand verbonden wordt.

muurbevestiging details

Voor een goede waterafvoer is een lichte hellingshoek nodig van 1 graad voor beloopbaar glas en minimaal 3 graden voor een gewone lichtstraat. Die waterafvoer is ook de reden dat er maximaal aan drie zijden een muurbevestiging kan zijn: anders zou het water immers niet weg kunnen lopen.

Hoe een muurbevestiging eruit ziet, is in onderstaand voorbeeld te zien: het frame bevat een groter profiel dat aan de bovenkant en zijkant uitsteekt om zo goed bevestigd te kunnen worden.

muurbevestiging daklicht

Als we hierop inzoomen, is te zien dat deze extra ruimte in dit geval aan de zijkant 150mm is en aan de bovenkant 105mm. Daarbij brengt de aannemer boven die 105mm nog een loodslabbe aan, om de waterdichtheid te garanderen. Deze maten kunnen per project variëren tussen de 100-170mm afhankelijk van het formaat van de lichtstraat, wij rekenen graag uit wat deze afstand voor uw maat betekent.

details muurbevestiging

 

Na installatie wordt het frame met de binnenafwerking netjes afgedekt, zodat er alleen maar glas is te zien: de Sky Only View.

Sky Only View Wall abutment

Wanneer geen muurbevestiging?

Een muurbevestiging is een veilige, kwalitatieve oplossing, maar soms is de benodigde extra ruimte aan de zijkanten en boven het frame niet beschikbaar. Bijvoorbeeld in onderstaande situatie: hier is een lichtstraat van beloopbaar glas voor een glazen gevel toegepast, waar er dus geen beschikbare hoogte was om het muurprofiel te bevestigen.

Beloopbaar glas tegen gevel

Alternatieve oplossing: beloopbaar glas op vier opstanden rondom

In deze situatie is er toch gekozen voor vier opstanden rondom, verzakt in de betonvloer, zodat de lichtstraat van beloopbaar glas vlak in de uiteindelijke terrasvloer komt te liggen. Belangrijke voorwaarde hierbij is dat de afwatering goed geregeld is, zodat de goten niet vollopen met water.

Alternatieve oplossing beloopbaar glas tegen gevel

Details van deze constructie:

Door gebruik te maken van vier opstanden kan het beloopbaar glas vlak toegepast worden, met dit prachtige eindresultaat, waarbij in de terrasvloer gevarieerd wordt met houten delen, tegels en een rooster om de waterafvoer te kunnen controleren:

Beloopbaar glas vlak in terras

Andere voorbeeld: een koekoek van beloopbaar glas met een muurbevestiging

In dit voorbeeld worden twee lichtstraten van beloopbaar glas geïnstalleerd als koekoek bij deze bijzondere villa. In deze situatie is er hoogte beschikbaar evenals ruimte aan de zijkanten voor het muurprofiel. Met de muurbevestiging aan één lange zijde kan het beloopbaar glas dan ook eenvoudig bevestigd worden aan de gevel. Bij de afbouw van het terras, komt de terrasvloer weer op gelijke hoogte met de glazen delen. Dit geeft van buiten een prachtig effect en zorgt binnen voor een grote hoeveelheid aan daglicht en een prettiger leefklimaat.

koekoek beloopbaar glas

koekoek beloopbaar glas

koekoek beloopbaar glas

Zicht van binnen uit: een zee van licht:

Koekoek beloopbare lichtstraat van binnen uit gezien

En het prachtige eindresultaat (uitgevoerd door Koelewijn Bouw):

Koekoek beloopbaar glas

Koekoek beloopbaar glas

Koekoek beloopbaar glas

Koekoek brengt veel licht in ondergelegen kelder

Nog een voorbeeld waarbij een koekoek van beloopbaar glas met een muurbevestiging geplaatst wordt. In de ondergelegen kelder komt zo enorm veel daglicht binnen.

Koekoek geeft daglicht in kelder

In een later stadium wordt de tuin/het terras op gelijke hoogte als het beloopbaar glas afgewerkt. Hierbij is het wel belangrijk dat er een kleine afstand is tussen de tegels/het terras en het frame. We adviseren ook om een smalle rand van grind langs de opstand te leggen, voor een snellere afwatering. Op bovenstaande fotocollage is het profiel van de muurbevestiging te zien, iets boven en aan beide zijkanten. Deze ruimte moet dus wel beschikbaar zijn op de gevel. De loodslabbe die tijdens de installatie omhoog is gezet, valt over de muurbevestiging heen, om deze goed waterdicht te krijgen.

Koekoek op straatniveau

Om het beloopbaar glas van de koekoek gelijk op straatniveau te krijgen is in onderstaand project een opstand op de betonnen rand geplaatst. Volgens voorschrift is de opstand (en hier ook de betonnen rand) ingewerkt met dakbedekking. Er is een kleine opening tussen de tegels die naderhand op het zelfde niveau als het glas zijn aangebracht. De afwatering van de koekoek en het pad is zo geregeld dat er geen water blijft staan.

Koekoek beloopbaar glas straatniveau

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Updates

Blogs & news

Anti slip en beloopbaar glas

Glazing Vision Europe | Uitleg

Onbewerkt glas kan glad worden, zeker als het nat is. Op een particulier dakterras is dat niet altijd een probleem, omdat dit bij slecht weer niet zo veel gebruikt wordt. In publieke ruimtes is dit echter anders. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te zorgen voor glas dat sneller...

Lees meer

Beloopbaar glas vlak gelegd in de dakterrasvloer

Glazing Vision Europe | Uitleg

Beloopbaar glas wil je het liefst zo vlak mogelijk in de vloer verwerken. Maar hoe doe je dat, terwijl je de waterdichtheid ook in de gaten houdt? In dit artikel alle do’s and don’ts. Waterdicht installeren van beloopbaar glas Om beloopbaar glas waterdicht te installeren zijn er twee aspecten...

Lees meer

Nette afwerking van het dakraam met het Kerb Top Trim afwerkprofiel

Glazing Vision Europe | Uitleg

Als u een dakraam of dakluik plaatst, wilt u natuurlijk dat de afwerking op alle fronten netjes is. Eén van de opties als u een dakraam of dakluik bestelt, is de zogenaamde ‘Kerb Top Trim’. Van onze klanten krijgen we vaak de vraag wat dit nu precies inhoudt en...

Lees meer