Superlofts valt in de prijzen

Superlofts Blok Y in Utrecht is Woongebouw van het jaar 2018. Mark Koehler Architects won deze prijs, uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Wat is Superlofts?

Het concept Superlofts is een architectuurconcept dat staat voor ‘Do it yourself, together’. Superlofts zijn collectieve gebouwen met lofts van zes meter hoog. Als bewoner bepaal je zelf je eigen indeling, grootte en ontwerp. Trefwoorden zijn flexibiliteit, participatie en aanpasbaarheid. Superlofts Blok Y boodt 30 huishoudens de kans om samen met de architect hun droomappartement te ontwerpen, gepast naar hun specifieke behoeften. Daarnaast werden de bewoners gestimuleerd samen de gemeenschappelijke ruimtes te ontwerpen, waaronder een grote gemeenschappelijke tuin en een lobby met tentoonstellingsruimte. Door het collectieve karakter van het project, de actieve woongemeenschap en hoge duurzaamheid is een uniek gebouw ontstaan waarvan geen appartement hetzelfde is.

Superlofts is een initiatief van Marc Koehler Architects [MKA] en wordt op diverse locaties ontwikkeld met lokale partners, ontwikkelaars en bewonersgroepen die samen een wereldwijd netwerk vormen.

Superloft met Sliding Box daktoegang

Vrijheid in ontwerpen

Bewoners kunnen zelf invulling geven aan het 6 meter hoge casco. Een aantal bewoners in Superloftprojecten in Amsterdam Noord (Ridderspoorweg) en in de Houthavens maakte gebruik van Glazing Vision producten om meer daglicht te brengen in hun woonruimte en tegelijkertijd toegang tot het dakterras te realiseren. Zij maakten hun droom waar en hebben nu een buitenruimte midden in de stad.

Ontwerp met daglicht

Het ‘Design with daylight-concept’ van Glazing Vision past naadloos in het Superlofts concept. Twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Daktoegang met de Sliding Box

Met een Sliding Box van Glazing Vision hebben de bewoners een openschuivende toegang naar het dakterras, geheel op maat gemaakt. De Sky Only View en het minimalistische ontwerp brengt daarnaast extra daglicht in de woning.

Voorbeeld 2: Een glasdak van beloopbaar glas met een elektrisch dakluik

De vrijheid in ontwerpen komt nog meer tot uiting in dit voorbeeld waarbij er een compleet glazen dak van beloopbaar glas werd toegepast. Een elektrisch glazen dakluik, de Skydoor is naadloos geïntegreerd in het ontwerp

Glasdak met daktoegang

Meer lezen over Superlofts?

Meer over de architect Mark Koehler Architects?

 

 

BinnenBuiten-Kijker: elektrisch dakluik voor te gekke loft in Amsterdam

Glazing Vision Europe | BinnenBuitenKijker

Herbestemming in Amsterdam. Het oude schoolgebouw in de Blankenstraat in Amsterdam is omgetoverd tot prachtig ruime lofts. Waar vroeger in de Blankenstraat de lijnbanen waren waar de touwen voor de VOC werden gedraaid, is er in de voormalige Basisschool der 1e klasse nr. 112 nu plaats voor kantoren en...

Lees meer

BinnenBuitenKijker: Sliding Box als toegang naar het dakterras in Asse – België

Glazing Vision Europe | BinnenBuitenKijker

In de BinnenBuitenKijker nemen we u mee naar projecten. In dit project ziet u hoe de Sliding Box een prachtige toegang is tot het dakterras van het luxe pand in het hartje van Asse vlak bij Brussel. Over het project en het dakterras In het historisch hart van de...

Lees meer