Superlofts valt in de prijzen

Back to all blogs | Glazing Vision Europe | Nieuws

Superlofts Blok Y in Utrecht is Woongebouw van het jaar 2018. Mark Koehler Architects won deze prijs, uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA).

Wat is Superlofts?

Het concept Superlofts is een architectuurconcept dat staat voor ‘Do it yourself, together’. Superlofts zijn collectieve gebouwen met lofts van zes meter hoog. Als bewoner bepaal je zelf je eigen indeling, grootte en ontwerp. Trefwoorden zijn flexibiliteit, participatie en aanpasbaarheid. Superlofts Blok Y bood 30 huishoudens de kans om samen met de architect hun droomappartement te ontwerpen. Iedere bewoner kon het gebouw aanpassen naar eigen specifieke behoeften. Daarnaast werden de bewoners gestimuleerd samen de gemeenschappelijke ruimtes te ontwerpen, waaronder een grote gemeenschappelijke tuin en een lobby met tentoonstellingsruimte. Door het collectieve karakter van het project, de actieve woongemeenschap en hoge duurzaamheid is een uniek gebouw ontstaan waarvan geen appartement hetzelfde is.

Superlofts is een initiatief van Marc Koehler Architects [MKA]. Op diverse locaties ontwikkele lokale partners, ontwikkelaars en bewonersgroepen Superloftprojecten. Deze vormen samen een wereldwijd netwerk.

Superloft met Sliding Box daktoegang

Vrijheid in ontwerpen met Superlofts

Bewoners kunnen zelf invulling geven aan het 6 meter hoge casco. Een aantal bewoners in Superloftprojecten in Amsterdam Noord (Ridderspoorweg) en in de Houthavens gebruikte Glazing Vision producten om meer daglicht te brengen in hun woonruimte en tegelijkertijd toegang tot het dakterras te realiseren. Zij maakten hun droom waar en hebben nu een buitenruimte midden in de stad.

Natuurlijk daglicht in Superlofts

Ontwerp met daglicht

Het ‘Design with daylight-concept’ van Glazing Vision past naadloos in het Superlofts concept. Twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Daktoegang met de Sliding Box

Met een Sliding Box van Glazing Vision hebben de bewoners een openschuivende toegang naar het dakterras, geheel op maat gemaakt. De Sky Only View en het minimalistische ontwerp brengt daarnaast extra daglicht in de woning.

Natuurlijk daglicht in Superlofts met glazen daktoegang

Installatie Three Wall Box glazen daktoegang op Superlofts

Voorbeeld 2: Een glasdak van beloopbaar glas met een elektrisch dakluik

De vrijheid in ontwerpen komt nog meer tot uiting in dit voorbeeld. Hier werd er zelfs een compleet glazen dak van beloopbaar glas toegepast. Een elektrisch glazen dakluik, de Skydoor, is naadloos geïntegreerd in het ontwerp.

Beloopbaar glasdak met elektrisch dakluik als daktoegang op Superlofts Amsterdam

Meer lezen over Superlofts?

Meer over de architect Mark Koehler Architects?

 

 

Updates

Blogs & news

BinnenBuiten-Kijker: elektrisch dakluik voor te gekke loft in Amsterdam

Glazing Vision Europe | Inspiratie

In dit artikel laten we zien hoe een elektrisch dakluik is toegepast in een oude school. Het brengt licht in de loft en maakt het dak toegankelijk. Herbestemming oude school Herbestemming in Amsterdam. Het oude schoolgebouw in de Blankenstraat in Amsterdam is omgetoverd tot prachtig ruime lofts. Waar vroeger...

Lees meer