Zonwering voor lichtstraten

Back to all blogs | Glazing Vision Europe | Uitleg

Een grote lichtstraat, geeft dat niet teveel warmte in een zonnige zomer? Hoe zit het met zonwering en wat is er allemaal mogelijk? In dit artikel leggen we het haarfijn uit. Ons standaardglas is al goed warmtewerend, daarnaast is er zonwerend glas mogelijk en zijn er oplossingen met elektrische zonwering/verduistering.

Standaard: glas met uitstekende warmtewerende prestaties

Ons standaardglas heeft niet alleen een argon gevulde spouw die voor betere isolatie zorgt, maar ook een onzichtbare ‘low e-coating’. Deze coating zorgt ervoor dat de warmte in de zomer buiten blijft en in de winter binnen. Dit heeft geen invloed op de lichtdoorlaatbaarheid.

low e coating voor verbeterde thermische prestaties

Zonwerend glas

Tegen een meerprijs zijn de lichtstraten ook uit te rusten met zonwerend glas. Dit heeft een nog betere warmteregulerende functie, maar is wel in de verte een beetje groenig getint. Vergelijk hieronder het zonwerende glas links, met het standaardglas rechts.

Solar glass compared

Elektrische zonwering

De meest effectieve zonwering is wanneer je kunt voorkomen dat de zon het glas raakt. Voor verticaal glas (in de gevel) zijn er verschillende zonneschermen/rolluiken. Voor lichtstraten op het dak is dat wat lastiger. Hiervoor is de op maat gemaakte Topshade een oplossing. Dit een elektrisch bediend screen waarbij de geleiders direct op het glas zijn aangebracht. Hierdoor is er geen extra systeem met geleiders nodig dat op het dak geschroefd hoeft te worden.

Voordelen Topshade zonwering

Meer over het doek van de Topshade zonwering

Het doek dat gebruikt wordt voor de Topshade zonwering is ‘Soltis Perform 95’. Dit type screen werkt als een thermisch schild en houdt 97% van de warmte buiten. Omdat het geperforeerd is (microperforatie) kun je er wel door naar buiten kijken. Het doek is voorgerekt en zal niet snel doorhangen. Het doek is verkrijgbaar in 49 verschillende kleuren. Hoewel het doek makkelijk te reinigen is, adviseren we een donkere kleur te kiezen omdat dit minder snel vies wordt.

Ook verduisterend doek mogelijk tot 3 m2

Wil je niet alleen zonwering, maar ook een ruimte volledig kunnen verduisteren? Tot een oppervlak van 3 vierkante meter is het mogelijk om verduisterend doek te gebruiken. Dit doek is een stuk zwaarder, vandaar het kleinere oppervlak. Het is in 8 kleuren verkrijgbaar.

Topshade sunblinds for skylights

Type Topshade lichtstraten: Topblind L en XL uit één stuk.

  • De Topblind L is geschikt voor maten tot 2500 x 3000mm. 

Omdat de TopBlind L dicht tegen het raam aanzit, komt er praktisch geen zonlicht binnen. Overdag is het wel mogelijk om door het doek, van binnen naar buiten te kijken. Het geeft dus geen opgesloten gevoel.

De TopBlind L is strak uitgevoerd en heeft een slanke afgeschuinde cassette. Door zijn kleine formaat cassette (95mm x 95mm) past hij bij perfect bij kleinere horizontale ramen en dakluiken.

Standaard wordt de TopBlind L in de kleur RAL7015 geleverd maar uiteraard zijn ook alle andere standaard RAL kleuren verkrijgbaar en dit heeft geen invloed op de prijs.

  • De Topblind XL is geschikt van 3000mm tot 5000mm breed.

De grote broer van de L, vanaf 3 tot 5 meter breed.

Type Topshade: in twee delen, bi-parting

Voor de grotere lichtstraten hebben we de Bi-Parting TopBlind. Dit is een variatie op de TopBlind L en de TopBlind XL. De twee screens sluiten naadloos op elkaar aan en zorgen voor een perfecte zonwering voor de grotere lichtstraten.

Bekijk ook de video van deze Bi-parting Topshade zonwering.

Type Topshade: maatwerk gekoppelde systemen

Door systemen naast elkaar te koppelen is een nog groter formaat mogelijk, tot max. 7 meter breed en 4 meter uitval. Wij proberen altijd mee te denken en de optimale oplossing te bedenken.

Denk bijvoorbeeld aan de combinatie op deze Sliding Box:

Bediening en opties

Standaard worden de screens met afstandsbediening geleverd, maar het is ook mogelijk om de zonwering aan te sluiten op een domotica systeem zodat je het kunt bedienen met bijvoorbeeld je mobiele telefoon of Google Home. Voor aansluiting op een domotica systeem wordt er een ander type motor gebruikt. Hier kan geen afstandsbediening op worden aangesloten.

Bij het bestellen van de zonwering is het dus nodig om de keuze te maken voor de afstandsbediening, of de bediening via domotica.

Er zijn verschillende aanvullende opties:

  • Zon sensor
  • Wind sensor
  • Regen sensor

Aansluiting/bekabeling

De zonwering wordt met een speciale tape bevestigd op het glas. De tape is visco-elastisch met een duurzame acrylaatschuimkern. Hij rekt uit wanneer er kracht op de verbinding wordt uitgeoefend en keert daarna weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Deze tape is zeer sterk hechtend en bestand tegen hoge temperaturen en extreme weersomstandigheden.

Het resultaat is fraai en duurzaam. Er zijn dus geen schroeven, klink- en blindklinknagels en lassen nodig. Voordeel hiervan is dat er geen schade of aanpassingen ontstaat aan het product of het dak en er geen kans is op lekkage.

Voor alle Topshade producten moet er een waterdichte lasdoos op het dak aanwezig zijn voor de elektriciteit. Bij de Skydoor, de Sliding over Roof en de Sliding over Fixed wordt de stroomdraad van 230V uit het luik/de schuivende lichtstraat getrokken. Als u in een later stadium alsnog een Topshade zonwering wil toepassen op uw eerder geïnstalleerde dakraam/dakluik, is het makkelijker om de bediening met een afstandsbediening te laten verlopen.

 

 

Updates

Blogs & news

Glasspecificaties toegelicht: dubbel, triple en gelamineerd glas

Glazing Vision Europe | Uitleg

Als u een glazen dakluik of daklicht koopt, wilt u de hoogste kwaliteit glas. Natuurlijk met de beste isolatiewaarden zodat u voldoet aan de normen van uw project. In dit artikel leest u meer over het verschil tussen ons standaardglas, gelamineerd glas en beloopbaar glas. Standaard dubbel glas: gehard...

Lees meer

Grote lichtstraat in schuin dak

Glazing Vision Europe | Geen onderdeel van een categorie, Uitleg

Een grote lichtstraat plaatsen in een schuin dak? Dat kan. In dit artikel geven we vier tips om een zee van licht in huis te krijgen met onze frameloze dakramen. Van binnen uit ziet u alleen de lucht: de Sky Only View. Tip 1: Verwerk de lichtstraat zo vlak...

Lees meer