Sliding Box: dakterras toegang vergeleken

Back to all blogs | Glazing Vision Europe | Nieuws, Uitleg

Met de Sliding Box biedt Glazing Vision de meest luxe en comfortabele toegang tot uw dakterras. Maar wat maakt een Sliding Box nou anders dan een dakluik en wat zijn de mogelijkheden? In dit artikel zetten we alles op een rij en geven we veel inspiratie van verschillende toepassingen van onze Sliding Box over de hele wereld. Allereerst is het goed te weten dat er twee typen Sliding Box zijn: een complete vrijstaande, geheel van glas en een zogenaamde Three Wall Box, die tussen drie muurtjes wordt geplaatst. Bij beide typen bestaat de glazen toegang uit twee delen, een vast deel en een schuifdeel. Het schuifdeel schuift over het vaste deel en creëert zodoende een vrije opening van 50% waardoor de gebruiker door de toegang naar buiten kan lopen.

Waarom een Sliding Box?

Een Sliding Box is de ultieme toegang tot het dak: het minimalistisch design is een lust voor het oog, maar daarnaast maakt het toepassen van de Sliding Box door de hoogte een comfortabele toegang mogelijk op ieder dakterras. In sommige situaties zorgt een beperkte stijghoogte van de trap ervoor dat je gebukt door een dakluik zou moeten. Dat is niet nodig bij een box die genoeg hoogte biedt en waarbij één deel openschuift over het vaste deel. Omdat de hoogte kan variëren tussen de 400 en de 1500mm kan deze toegang ook gebruikt worden in stedelijke gebieden zoals IJburg en Amsterdam-Centrum, waarbij er niet hoger gebouwd mag worden dan 1,20m en een dakhuis daardoor niet toegestaan is.

Nog meer voordelen?

  • Eenvoudige elektrische bediening: met één druk op de knop opent de box.
  • De box is volledig geïsoleerd en waterdicht. Uit te voeren in dubbel en zelfs triple glas voor nog betere thermische prestaties.
  • Ook te gebruiken voor ventilatie door de box op een klein kiertje te zetten.
  • Unieke glas-op-glasverbindingen.

Hoe groot kan een Sliding Box zijn?

We maken de Sliding Box geheel op maat en kunnen in onze standaardproductiewijze bij de 3 Wall Box tot 6m2 oppervlakte gaan, bijvoorbeeld met een box van 2 bij 3 meter, of een van anderhalf bij 4 meter. De Freestanding Box kan zelfs nog groter, tot 8,4m2 oppervlak.

3 Wall Box: Max oppervlak: 6m2
Breedte: 1100-2400mm
Lengte: 1700 -4200mm
Interne hoogte: 300-1500 (dit was altijd hoogte bovenzijde opstand – binnenhoogte onderkant

Freestanding Box: Max oppervlak: 8,4 m2
Breedte: 1300-3500mm
Lengte: 1500-4000mm
Hoogte: 850-1500mm (dit is de hoogte vanaf bovenzijde opstand tot bovenzijde hoogste kant product).

Wilt u nog groter?

Ook dat kan, met een maatwerkproject. Hierbij laten we onze engineers volledig op maat gemaakte productietekeningen maken en is het bijvoorbeeld ook mogelijk om de box tegen één of twee muren te plaatsen.

Het verschil tussen een Freestanding Box en een Three Wall Box nader toegelicht

Naast het grotere oppervlak dat mogelijk is met de Freestanding Box  is er nog een verschil. De naam geeft het eigenlijk al aan: een Freestanding Box kan volledig vrij op het dakterras staan en is geheel van glas gebouwd. Hierdoor komt er nóg meer daglicht binnen in de ondergelegen verdieping. De Three Wall Box wordt tussen drie muurtjes geplaatst en omdat er minder glas nodig is, ligt de prijs ook iets lager. Vaak wordt er gebruik gemaakt van één van de al bestaande constructieve muren van het gebouw eventueel aangevuld met één of meer later geplaatste muren. Hieronder laten we twee voorbeelden zien:

Freestanding box - glazen daktoegang op dakterras

Deze vrijstaande schuivende daktoegang op IJburg maakt het mogelijk om binnen de vergunningsruimte een zo groot mogelijk dakterras te realiseren met een comfortabele uitstap. Een enorme uitbreiding van het woongenot, maar ook een waardevermeerdering van het huis door de extra vierkante meters.

Three Wall Box - schuivende daktoegang op dakterras

De Three Wall Box in Frankrijk is aan de zijkant van het dakterras geplaatst en biedt een zee van ruimte. Door te werken met begroeiing en houten panelen aan de ene en een glazen hekwerk aan de andere kant is er zowel ruimte voor privacy en beschutting als een mooi vrij uitzicht.

Hoe veilig en duurzaam is een sliding box?

Als het gaat om duurzaamheid is de box een winnaar. Uitgevoerd in dubbel of zelfs triple glas, met een speciale argongevulde spouw en een coating die de warmte in de zomer buiten houdt en in de winter juist binnen. Het thermisch onderbroken frame zorgt ervoor dat er geen onnodig warmteverlies is. Daarbij zijn het aluminium frame en het glas duurzame materialen. Aluminium heeft een lange levensduur en kan worden gerecycled zonder kwaliteitsafname. Ook het glas is minimaal HR ++ en in triple zelfs HR +++.

Verschillende functionaliteiten zorgen ervoor dat de Sliding box uiterst veilig is in het gebruik. Door de opbouw is het allereerst niet nodig om nog een hekwerk of afscheiding te plaatsen, wat vaak bij een dakluik wel gewenst is. Daarbij is er een ingebouwde bewegingssensor die signaleert of er bijvoorbeeld een kind in de opening staat en het sluiten van de box vanzelf stopt. Ook speciale anti-inbraakvoorzieningen zorgen voor extra veiligheid.

Details Sliding Box

Wat kost een Sliding Box?

Omdat de Sliding Box op maat gemaakt wordt, zijn er geen standaardprijzen. Wilt u een prijs hebben voor de maat die u nodig heeft, of overleggen met een van onze specialisten over welke optie voor uw situatie het meest geschikt is? Neem dan contact op met ons salesteam.

Hoe wordt de Sliding Box geleverd?

De Sliding Box wordt in één geheel geleverd en wordt dan met een hijsframe op de voorbereide opstanden geplaatst. Ons gecertificeerde installatieteam draagt zorg voor het perfect aansluiten op de elektriciteit en het inregelen van de box.

Installatie dakterras toegang

Installatie Three Wall Box dakterras toegang

Aanvullende opties

De Sliding Box is standaard uitgevoerd met een zogenaamde ‘wall-switch’, die met een druk op de knop zorgt voor het openen of sluiten van de box. Dit kunt u optioneel uitbreiden met een keypanel dat aan de buitenzijde gemonteerd wordt en waarmee u met een code de box kunt openen of sluiten. Ook een afstandsbediening is als optie leverbaar. We kunnen zelfs de box aansluiten op de domotica zodat u met uw telefoon de daktoegang kunt bedienen.

Keypad toegang voor Sliding Box

Met een regensensor kunt u ervoor zorgen dat de box automatisch sluit bij regen. Handig als u op een drukke zomerdag vergeten bent de toegang te sluiten en het opeens begint te regenen terwijl u beneden bezig bent.

Naast deze opties zijn er talloze mogelijkheden met glasspecificaties zoals extra zonwerend glas en de kleur van het frame. Laat ons uw wensen weten en wij denken mee met wat mogelijk is.

Zonwering, wat als ik de box boven een slaapkamer plaats?

Wilt u het dak toegankelijk maken vanuit uw slaapkamer, dan is het wel zo fijn als de box ook verduisterd kan worden. Wij bieden hiervoor een maatoplossing aan met onze Topshade. Die zorgt voor extra zonwering, maar kan de box ook geheel verduisteren afhankelijk van de gekozen stof.

Zonwering voor sliding box

Inspiratie, de Sliding Box toegepast in projecten over de hele wereld

Om een idee te geven van de mogelijke toepassing laten we verschillende projecten zien waar we de Sliding Box geplaatst hebben.

1 Het Eiffelgebouw in Maastricht
Het Eiffelgebouw is een voormalig fabrieksgebouw dat is herbestemd tot hotel en woningen. De lofts op de bovenste verdieping hebben toegang tot het dak gekregen met een Freestanding Box. Zo hebben ze een uitzicht om van te dromen.

Freestanding Box dakterras Maastricht

 

2. Maatwerk One Wall Box in Londen

Wie wil er nou niet over the Thames en de London Eye uitkijken? Deze maatwerk One Wall Box maakt het mogelijk en levert bovendien veel extra daglicht op in de ondergelegen verdieping.

Maatwerk One Wall Box in Londen

 

3. Three Wall Box in Sopot, Polen

Deze box is niet alleen de toegang tot het dakterras, maar verdeelt het zeer ruime terras ook in verschillende zones. Door het dak toegankelijk te maken met een Sliding Box is de leefruimte bijna verdubbeld en is het buitenleven aan de Poolse rivièra nu binnen direct handbereik.

Glazen dakterras toegang Sopot Polen

4. Herengracht Amsterdam

Aan de Amsterdamse grachten, in het unieke werelderfgoed geeft deze box toegang tot een verscholen dakterras. Rust en buitenlucht, midden in de drukte van het centrum van Amsterdam.

Schuivende dakterras toegang van glas in Amsterdam

 

5. Jersey City, USA

Om te kunnen voldoen aan de verplichtingen die het verbouwen in een monumentaal gedeelte van Jersey City vereist, moesten de architecten creatief zijn. De Sliding Box bood uitkomst.

Three Wall Box Jersey City USA

6. Weesperzijde Amsterdam

Strategisch geplaatst tegen de woningscheidende muur biedt deze Three Wall Box aan de Weesperzijde optimale toegang tot het ruime dakterras. Een enorme waardevermeerdering van deze woning.

Luxe glazen daktoegang Weesperzijde Amsterdam

7. Het unieke dakterras van het Duin Huis op Marthas Vinyard

Dit dakterras gaat helemaal op in het duingebied van het populaire eiland Martha’s Vinyard in Massachusetts. Het vele glas laat dit huis volledig één worden met de natuur.

Sliding Box Duin Huis

Meer interessante blogs

Blogs & news

Inspiratie: Eiffelgebouw Maastricht krijgt lofts met dakterras

Glazing Vision Europe | Inspiratie

Lees in dit artikel over hoe de Freestanding Box wordt toegepast als toegang tot het dakterras.

Lees meer

Inspiratie: Sliding Box aan de Poolse riviera

Glazing Vision Europe | Inspiratie

Het dakterras van dit luxe appartement aan de Poolse kustplaats Sopot is in stijl bereikbaar met een Sliding Box.

Lees meer

Dakluiken vergeleken: de mogelijkheden voor dakterras en daktuin

Glazing Vision Europe | Uitleg

Als u voor de keuze staat wat voor dakluik het beste past bij uw wensen, zijn er twee mogelijkheden: Een scharnierend dakluik: handmatig dakluik (Skyhatch Manual) of een elektrisch dakluik (de Skydoor ). Een schuivend dakluik: Sliding box, Sliding over Roof, Sliding over Fixed. Het verschil tussen een schuivend dakluik...

Lees meer

Duin Huis op Martha’s Vineyard, met een Sliding box als dakterrastoegang

Glazing Vision Europe | Inspiratie

Hutker Architects ontwierpen het Duin Huis op het prachtige eiland Martha’s Vineyard in Massachusetts.

Lees meer